RACJONALNA ANTYBIOTYKOTERAPIA

Autor: | Tagi: , , , , , | Komentarze: 0 | 18 lutego, 2016

Antybiotyki oprócz eliminowania chorobotwórczych bakterii, niszczą również drobnoustroje stanowiące florę jelitową, która pełni kluczową funkcję w metabolizmie substancji w przewodzie pokarmowym, tworzeniu witamin, procesie trawienia, a nawet ochronie przed zakażeniami bakteriami chorobotwórczymi.

ANTYBIOTYKI

Antybiotyki stosuję się w leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Skuteczność antybiotyków w zwalczaniu infekcji jest bardzo duża, jednak nieodpowiednie i nadmierne ich stosowanie może przynieść odwrotny skutek tzn. powodować, że bakterie staną się na nie odporne (niewrażliwe).

Antybiotyki nie działają przeciwwirusowo, dlatego w przypadku ustalania zakażenia wirusowego (przeziębienie, grypa) antybiotyk nie jest potrzebny.

PROBIOTYKI A ANTYBIOTYKI

Poprzez spożywanie preparatów probiotycznych tj. zawierających szczepy szczepy pałeczek kwasu mlekowego, np. kefirów bądź jogurtów zawierających w/w szczepy, uzupełniamy naszą florę jelitową. Probiotyki są zwłaszcza zalecane u chorych, którzy w przeszłości mieli po kuracji antybiotykowej ciężką biegunkę spowodowaną przez Clostridium difficile.

Biegunka po antybiotyku jest zwykle dość łagodna, ale w niektórych przypadkach mogą jej towarzyszyć nasilone bóle brzucha i uczucie dużej ilości gazów w jamie brzusznej. W najcięższych przypadkach biegunka po antybiotyku może przybrać postać tzw. rzekomobłoniastego zapalenia jelit, w którym wodnistej biegunce towarzyszą kurczowe bóle brzucha, gorączka, brak apetytu, nudności, a nawet objawy niedrożności przewodu pokarmowego.

Gdy stosujemy probiotyk w czasie antybiotykoterapii, należy zachować kilkugodzinny odstęp między zażyciem antybiotyku a probiotykiem.

WITAMINY A ANTYBIOTYKI

Nie udowodniono, że przyjmowanie witamin podczas antybiotykoterapii przynosi korzyści.

Witaminy mogą wchodzić w interakcje z antybiotykami

Wiele witamin ma korzystny wpływ na rozwój bakterii (wyjątkiem jest witamina C). Antybiotykoterapia może powodować niedobór niektórych witamin. Przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych jest zalecane po kuracji antybiotykiem, gdyż wpływają pozytywnie na układ odpornościowy oraz przyśpieszają rekonwalescencję. Ich przyjmowanie należy zawsze uzgodnić z lekarzem.

ALKOHOL A ANTYBIOTYKI

Nie zaleca się spożywania alkoholu podczas antybiotykoterapii

Alkohol zmniejsza skuteczność większości antybiotyków oraz osłabia cały układ odpornościowy organizmu spowalniając rekonwalescencję. Niektóre antybiotyki w połączeniu z alkoholem powodują interakcje i mogą dawać ciężkie niepożądane objawy (m.in. nudności, wymioty, bóle głowy, drgawki). Np. wypicie alkoholu podczas leczenia metronidazolem wywołuje reakcję, która prowadzi do gromadzenia się w organizmie produktu częściowego utleniania etanolu – aldehydu octowego – powodującego m.in. zaczerwienienie twarzy, kołatanie serca, zaburzenia regulacji ciśnienia krwi, ból głowy, złe samopoczucie i osłabienie.

POKARMY A ANTYBIOTYKI

Antybiotyki przyjmowane doustnie należy popijać wyłącznie wodą

Antybiotyki mogą reagować z pokarmami lub innymi lekami co utrudnia ich wchłanianie z przewodu pokarmowego. Przykładem takiej interakcji jest hamowane wchłanianie tetracyklin i fluorochinolonów w obecności mleka, wapnia, magnezu, glinu, preparatów alkalizujących czy żelaza. Dlatego antybiotyków nie należy popijać sokami, mlekiem, jogurtem, czy kefirem. Także napoje zawierające kofeinę (kawa, herbata, cola), wpływają niekorzystnie na proces wchłaniania leków.

CZAS ZAŻYWANIA

Bardzo istotne jest przyjmowanie antybiotyków w regularnych, ściśle określonych odstępach czasu

Skuteczność antybiotyku uzależniona jest od odpowiedniego stężenia w tkankach, które musi być utrzymane przez określony czas. Należy zatem odpowiednio podzielić dobę, wliczając w to zarówno dzień jak i noc.

DOPROWADZENIE KURACJI DO KOŃCA JEST NIEZWYKLE ISTOTNE

Przedwczesne odstawienie antybiotyku, gdy tylko nastąpi poprawa zdrowia:

  • nie eliminuje wszystkich bakterii (możliwy szybki nawrót choroby)
  • może powodować rozwój odporności na dany antybiotyk (przy powtórnym zakażeniu skuteczność antybiotyku może być ograniczona)